Vadvízi kalandjaink: rafting, canyoning, vadvizi kenu és kajak, hydrospeed

Kalandra, adrenalinra vágysz?! Unod már a tengerparton fekvős, semmit tevős nyaralásokat? Szeretnél végre nyaralásod alatt mozgalmasabb élményekkel gazdagodni? AKKOR ITT A HELYED!

Amikor nyaralásról beszélünk, manapság mindenkinek a tengerpart, balatonpart, nagyobb vizek partjai jut eszébe, koktélok és napozás, parton fekvés, egész napos semmit tevés…pedig számos más módja lehet még nyári szabadságunk eltöltésének!
Nálunk Ausztriában, Kelet-Tirolban is számos lehetőség adódik strandolásra, vízparti pihenésre amit a kalandvágyóbbak könnyen összeköthetnek egy életre szóló élménnyel is, mint például a raftingolással. St.Ulrich am Pillersee mellett elhelyezkedő Saalach folyón és környékén rengeteg programmal várjuk vendégeinket.


A rafting ha definiálni akarnánk, egy 4-8 személyes, ovális gumihajóval gyors folyású, kanyargós és hullámos folyón való evezést jelent. Ez elsőre veszélyesnek hangzik, de aggodalomra semmi ok! A rafting hajót képzett vezetők irányítják és minden egyes túra alap biztonsági oktatással kezdődik és természetesen védőfelszerelés és mentőmellény is biztosított. Különböző nehézségi szint közül választhatunk túrákat. Könnyebb, családi túrákon már gyerekek akár 5 éves kortól is részt vehetnek. Úszástudás kötelező!


Amennyiben több programot is össze szeretnénk kötni nyaralásunk alatt, akkor a rafting mellett a másik „kedvenc” az ún. Canyoning túrák. A Canyoning, ha a neve alapján fordítjuk, kanyontúrázást jelent. Egy természetes kalandpark, sziklamászással, ereszkedéssel, természetes a patakok és folyók által formált „csúszdákon” való lecsúszás. Gyönyörű katlanokban, vadregényes kanyonokban való túrázás, amely során a természet többféle izgalmas akadályt állít velünk szemben: vízesések, barlangok, medencék, sziklafalak, amik leküzdése egy életre szóló élménnyel gazdagít. Mindez első hallásra ismét veszélyesnek és szinte lehetetlennek tűnik, de szerencsére a képzett túravezetők mindezt elérhetővé teszik szinte bárkinek mindenféle előképzettség és saját felszerelés szüksége nélkül. A felszerelés biztosított és a túravezetők minden résztvevőt oktatásban részesítenek, ahol a vendégeink elsajátíthatják az alap sziklamászási technikákat, szikláról való ereszkedési technikákat, kötéltechnikákat. Természetesen itt is többféle nehézségű túrák várják a kalandra vágyókat, legyen itt szó gyerekekről vagy felnőttekről, kezdőkről vagy haladókról, mindenki számára tudunk megfelelő lehetőségeket biztosítani.

 


A kenuban való evezés a raftinghoz hasonlítható, a legnagyobb különbség a hajó méretében van. Míg a raftingban 4-8 fős hajókkal szállunk vízre, a kenuban csak két fő számára van hely. Ebből adódóan a kenuk mobilisabbak, fordulékonyabban de ugyanakkor egy rosszul kivitelezett manőver után könnyebben a vízben találhatjuk magunkat. Raftingos előismeretek itt nagy hasznunkra lehetnek, de természetesen mindenféle előismeretek nélkül is hatalmas élményt nyújt. A kajakozás a kenuzáshoz hasonló, de itt már csak 1 fős kajakokban szeljük a vad folyók hullámait.


Természetesen ez az evezős vadvízi sportok közül a legtöbb kihívást jelentő. Itt a jó fizikumra szükség lehet, olykor nagy kihívást jelent egyedül a gyorsan folyó vízen való evezés. Képzett kajakoktatókkal sajátíthatjuk el a kajakozás első lépéseit, evezési technikákat, a folyók tulajdonságait és biztonsági technikákat. A nagyobb siker érdekében érdemes több napos oktatáson résztvenni. A kezdő oktatások általában 2-5 naposak, de lehetőség van privát órákra is.